Googaliseren en een kluit emotie
Ik ben auteur van 6 boeken en 2 online cursussen die ik verkoop op internet. Daarnaast organiseerde ik workshops en seminars die ik allemaal vol boekte via het internet. Ik maakte nooit reclame in de off line wereld.
Ik vertel dit om je te laten zien wat internet in deze tijd voor verschil kan maken. Dat lukt natuurlijk alleen als je gevonden wordt in Google en zo weet te schrijven dat mensen A) je boeken en sites lezen en B) daar bovenop ook nog zien vanaf de tekst dat jij serieus iets voor hen kan betekenen.
Saai schrijven is onbekend blijven
Feiten zijn saai als je ze droog opschrijft, stuk voor stuk. Maar als je ze aan elkaar lijmt met gevoel, lees emotie, tja, dan heb je een verhaal.
Emotie in tekst komt je niet aanwaaien. En natuurlijk het is gevoel maar ook gewoon een brok techniek wat je kunt leren. Niet meer en niet minder. Maar dat neemt niet weg dat er dagen zijn dat je naar een blank scherm staart en staart en staart en nou ja, en dat was het dan.
Emotie zonder woorden. Want dat wordt het dan al heet dat dan frustratie. Een deel van die emotie hoort bij schrijven, de frustratie van mislukte zinnen, doodvermoeiende koppen en tig keer overnieuw. Dat vraagt om een instelling nou ja, gewoonweg dat je af en toe je tanden op elkaar zet of er een fles whisky tegenaan gooit.
Maar dat is dan het goede nieuws want er komt nog een ander puntje om de hoek kijken en dat heet Google. En Google is een algoritme. Dooie software en geen gevoel voor emotie. Google heeft meer met klare taal. En vooral antwoorden geven. En dat is dan ook precies wat je moet doen wil je gevonden worden: antwoorden geven.
Doe je dat goed dan haal je de snippets. Ik heb er een sport van gemaakt om minstens 1 snippet per artikel te behalen. Maar soms heb ik er ook 3 op eenzelfde pagina.
Maar je begrijpt, hier is een beetje een conflict. Google vraagt concreet, haast zakelijke taal en als je een bezoeker alleen concrete en info taal voert gaat die niks doen, of wel 0,0 conversie. Heb je een prachtige cursus in de aanbieding: kan ie zo de prullenbak in.
Die worsteling veroorzaakte een hele berg emoties.
Wat je heb je echt nodig voor een succesvol blog?
Frustratie. Zonder gekheid, de beste websites zijn geboren omdat iemand een oplossing zocht voor een probleem waar hij of zij tegen aan liep.
Techniek: te verdelen in schrijftechniek en Google techniek. Dat laatste heet dan S.E.O. Daar staat het net vol mee maar 90 procent van al die info is op zijn best bla bla vulling.
Het allerbelangrijkste in SEO is dit:
- je kunt Google niet sturen
- Google trekt zijn eigen plan bij tijd en wijle volkomen onlogisch voor jou dan
- vraag me niet waarom maar niet al je pagina’s worden hits en soms schrijf je en stuk waarvan jij denkt dat wordt nooit wat en je raad het al: staat dan in no time nummer 1
Als je dat allemaal niet uitmaakt, je niet bang bent om soms te schrijven met een frisse tegenwind, starend naar een blanco scherm en dromend van duizenden bezoekers, oh ja plus je kunt die droom voor een paar jaar scherp houden terwijl jouw analytics het liefst nog minder dan nul zou willen laten zien, maar ja, dat is nog niet uitgevonden: een niet bezoeker, nou ga je daar echt voor dan kun je een prachtige tijd tegemoet zien.
Want schrijven is een feest. Net als je eerste download, of de allereerste keer dat je analytics grafiek omhoog sprint, of nog beter, de eerste keer dat iemand iets bij je koopt, ja, dat is allemaal dikke emotie.
Laat je niet ontmoedigen door de statistieken, want hoewel vrijwel alles naar de eindeloze bodem van het internet zinkt zal jij net zien, ben jij die ene die boven komt drijven.
Ik herinner het commentaar nog wat ik kreeg in 2013: ‘Daar verdien je toch niks mee met dat tekenen, hoeveel zijn er wel niet die dat doen?’ Mijn antwoord was toen: ’Die anderen heten allemaal niet Paul Bakker.’