Wat is contentmarketing

Content marketing is adverteren maar wel zo dat het niet op adverteren lijkt.

Je verpakt met content marketing waardevolle inhoud, tekst, video of graphics, voor jouw doelgroep. En dan zo dat het jou uiteindelijk conversie oplevert.

Ja, misschien roep je al: ‘Heé dat is toch copywriting?´ Overtuigende teksten schrijven, zoiets dan. Nou, als het beestje maar een naam heeft.

Het antwoord samengevat:

Content marketing is een levensgrote hele lange uitgebreide advertentie die je zo min mogelijk of liever helemaal niet op een advertentie laat lijken.

Want als mensen ergens een hekel aan hebben is het verkoop. Gek, want ze laten zich met liefde verleiden door goede marketing.

De ‘formule’ van contentmarketing

Deze formele beschrijving vond ik op een Belgische site (leadstreet) en zij hebben het weer van *Joe Pulizzi en Robert Rose (van het contentmarketing institute):

(*Joe Pulizzi is zo ongeveer de Seth Godin van de contentmarketing)

  • een vorm van strategische marketing is waarbij consistent kwaliteitscontent wordt ingezet
  • om een gedefinieerde doelgroep aan te trekken
  • met het plan deze tot klant te converteren en ze te behouden
  • met winst/resultaat voor jouw bedrijf als gevolg

Alle woorden die van belang zijn zitten erin: kwaliteitscontent, consistent, doelgroep, conversie en
winst.

Maar ehh, ik schrijf me een slag in de rondte en ik weet zeker dat het waardevol is, de mensen hebben er echt wat aan

Maar er komt geen hond, nou ja op een paar bots na dan. Oops dan gaat het bij punt 1 al mis of zijn er nog andere dingen?

Stel, je schrijft met regelmaat, je kent jouw doelgroep en alles wat je schrijft is waardevol. Maar toch zero conversie en ook zero winst. Er kunnen 2 dingen zijn met jouw site, of geen bezoekers of wel bezoekers maar geen conversie.

Beiden hebben dezelfde reden, ik stel je deze vraag: wie verdient er meer? Een leraar, lerares of een entertainer. Dat antwoord zet je op het goede spoor.

Waar is de tijd dat waardevolle info je wat oplevert? Het net, YouTube staat ramvol gratis en waardevolle content. Want ja, er zijn er nog genoeg wannabee ondernemers die graag dat pad bewandelen. (Google eens op hoeveel er stoppen in het eerste jaar.)

Nou, terug naar het eerste lijstje: strategisch, kwaliteit, consistent en wie is mijn doelgroep

Hoe begin je met contentmarketing

Contentmarketing heeft alleen zin als wat je schrijft gelezen wordt. Het eerste wat je dan ook nodig hebt is een fatsoenlijke positie in de zoekresultaten. Anders gebeurd er niks. De volgende vraag is: ‘Hoe?’

Google vindt jou altijd maar kom je ook op pagina 1?

Basis is dat je antwoord geeft op de vragen in de zoekmachine van gebruikers. Die vragen kun je makkelijk vinden in Google want die staan vaak al onder het kopje ‘mensen vragen ook.’

Daar begin je mee, dan schrijf je jouw post in de structuur waarmee je de grootste kans heb dat je ook in de snippets komt.

Wil je een aanvulling op dit artikel en meer?

Dat lees je gratis in ‘Blauwboek.’

Waaronder bijvoorbeeld de 3 stappen die ik altijd doe voor ik ga schrijven. Veel van mijn artikelen stonden/staan in de Snippets. Dat is onder andere wat het boek je laat zien

Zonder gedoe, zonder emailadres

Conversie met content marketing – kwaliteitscontent

De bezoekers stromen toe, nou ja, als je pas begint staat er wel een tijd voor, denk eerder aan 1 a 2 jaar dan in maanden. Conversie dus. Wat wil je met jouw site. Emailadressen verzamelen? Is wel een beetje passé maar hoe dan ook het werkt nog steeds goed. Maar als je denk in termen van conversie, of als de bekende klanten funnel, dat dan weer minder.

Die funnel is in deze tijd niet meer zo vast omlijnd. Mensen, alweer info ja, maar wat ik al eerder schreef, jij kan geweldige info het net op slingeren maar mensen zoeken toch graag zelf naar die info.

Kortom, ze zijn niet zomaar trouw aan wat jij schrijft. Dat wordt anders als jij een duidelijke stijl hebt die ook nog vermakelijk is. Je weet het vast: saai schrijven is onbekend blijven.

Als je niet investeert in schrijfvaardigheid kun je er net zo goed niet aan beginnen, tenzij jouw product zo het internet op kan zonder (commerciële) uitleg.

Hoe schrijfkennis?

Nou, een voorbeeld? Hoe zou jij opschrijven dat iets niet lukt? Kijk je kan schrijven: lukt het niet? Heb je moeite met… Mislukt het steeds om… Worstel je met…. Nou genoeg voorbeelden

Maar is dit visueel? Mensen denken niet in letters, niet in tekens maar in beelden. Wat dacht je van:

Vlogen je potloden al eens door de kamer? Sloeg je de hamer al in tweeën? Liep je al een keer dwars door de deur? ( kan ook figuratief zijn natuurlijk)

Als je schrijft in beelden, maken lezers zich daar als vanzelf een visuele voorstelling van. Wat spreekt meer aan denk je?

Nog eentje: van het internet geplukt, de site doet er niet toe, je komt dit meer dan genoeg tegen. Overigens dat ‘wij’ schrijven is ook een puntje, dit is één persoon als je op die site ook kunt lezen……

O.k. citaat:

‘Wij verzorgen creatieve B2B fotografie voor reclame en websites in diverse domeinen. Als bedrijf heb je een bepaalde identiteit, huisstijl. We vinden het belangrijk dat de bedrijfsreportage hierbij aansluit. Door ons te verdiepen en in gesprek te gaan, maken we een beeld wat het verhaal en de uitstraling van het bedrijf versterkt.’ enzovoort

Creatief??? Nou, hoe dan wel?

Lang geleden deed ik de fotovakschool en richtte me vooral op licht (belichting) en compositie. Kortom, hoe komt een beeld over op de kijker, want dat is waar je het voor doet, waar je dat mee bereikt wat je wilt.

Met de hulp van uw input krijgen uw foto’s de uitstraling waar u naar op zoek bent , een plaat waar mensen niet zomaar aan voorbij lopen.

Licht in deze is alles, het maakt of breekt als je wel kunt voorstellen, denk maar eens aan een zonsondergang, niet voor niks de meest gedownloade wallpaper.

Dit is een dialoog, (het kan nog minder formeel, je kan bijvoorbeeld ‘u’ vervangen door ‘jij’) alsof je in gesprek bent met iemand. Het eerste citaat vanaf die website was een monoloog van feitjes. Laat de lezer de conclusie trekken of jij creatief bent en vakkennis hebt, want:

  • vertel het mij en ik zal het vergeten,
  • laat het mij zien en ik zal het misschien onthouden
  • maar laat het mij ervaren, dus zelf bedenken en ik zal het me eigen maken. *

(* Confucius)

Je ziet: schrijven is een vak. Kun je het niet en heb je geen geduld om het te leren: besteed het uit.

Hoe beschrijf je jouw doelgroep?

2 vliegen in 1 klap, het antwoord op deze vraag komt terwijl ik gelijk weer iets laat zien over schrijfstijl. Eerst een citaat van wat je in het algemeen op internet voor je kiezen krijgt:

Vind je het lastig om voor een doelgroep te schrijven? Probeer dan een van je lezers te visualiseren. Kies daarbij natuurlijk een van je laagst opgeleide lezers, met de minste voorkennis. Maak er in gedachten een personage van. Als het helpt, geef je personage dan gerust een naam en uiterlijke kenmerken. Alles mag, als het je helpt om je lezer voor je te zien. Voor deze lezer schrijf je nu je tekst. Daarbij heb je je dus op het laagste niveau gericht.

o.k. een voorbeeld van mijn versie:

Is schrijven voor een doelgroep zoiets als een middagje blanco scherm kijken en scrollen op je Facebook?

Vroeger, ja ja, ik weet het, niet weer over vroeger hoor ik mijn zoon, maar als ik iets moeilijk vond als bijvoorbeeld voor de klas staan, visualiseerde ik dat iedereen een kaboutermuts op had. Tja, zag er belachelijk uit natuurlijk, maar praten was een appeltje eitje zo. Als je visualiseert tegen wie je praat kom je in de interview mode.

Kijk, een naam geven dat hoeft niet persé maar hoe meer je in detail gaat hoe beter je personage. Schrijvers weten dit allang en besteden niet voor niks heel veel tijd aan karakter ontwikkeling. Houd voor ogen tegen wie je praat, die persoon uit jouw doelgroep en de vragen van hem of haar stromen als een wilde waterval op je af. Maak je niet druk om hier een daar een spelfoutje, je tikt erop los en in no time heb je het hele scherm vol met zwarte letters staan.

Maar hoe kies je dan jouw doelgroep met contentmarketing?

Ook dit kost soms wat tijd. Voor mij is het niet gelijk echt specifiek maar zet ik breed in. Later als ik meer weet maak ik de doelgroep veel smaller. Nou, de snelle weg eerst? Bedenk wie je niet als klant zou willen. Wat je niet wil, menselijk toch, lijkt altijd makkelijker dan wat wel. Vandaar.

Het tweede wat ik doe, oh ja, kost wat centen maar ja, is ads. Met Google ads en natuurlijk ook met Pinterest krijg je een heel mooi inzicht wie er op jouw ads klikken. Niet persoonlijk natuurlijk maar voor wat betreft leeftijd en locatie bijvoorbeeld.

Inzichten met Google ads

Kijk, mijn doelgroep ken ik inmiddels en daardoor weet ik ook welke andere dingen hen aanspreken. Door te schrijven over die dingen, ik verwerk ze in mijn persoonlijk getinte verhalen, krijg je weer herkenning. En als je al weet, herkenning is een winnaar. Dus het antwoord op: hoe kies je jouw doelgroep:

  • realiseer dat het tijd kost om tot het meest effectieve te komen. Soms een paar maanden en soms een jaar .
  • experimenteer met Ads en social media, kijk wie er reageren en/of klikken
  • ik experimenteer met email marketing, stel bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoe begin jij nu?’ Met de antwoorden die ik krijg versterk ik mijn beeld van de doelgroep en kan ik ook steeds beter inspelen op wat zij nou echt willen
  • verder hangt het van het product af, kijk als je het breed neemt snap je bijvoorbeeld ook dat een fles wodka een andere doelgroep heeft dan de biologische tomatensap.
  • maar begin altijd ergens, met wat jouw idee is van de meest ideale klant en ga een ‘denkbeeldig’ gesprek aan met hem of haar. dat schrijft al gelijk veel ‘losser’ (gewoon net als je praat tegen iemand)

Hoe schrijf je conversie gericht

Je zag al hoe ik teksten aanpak en dat werkt zeker conversie verhogend. Maar conversie gericht schrijven, verkoop eigenlijk, vraagt ook om een directe aanpak. Waarin je bezwaren om zeep helpt met antwoorden op vragen en bezwaren die klanten, vrijwel altijd, hebben.

Ik pik er eentje uit die je bij elk product, dienst of service kunt gebruiken: ‘de waarom vraag.’ Waarom zou jouw product, dienst of service nu voor mij werken?

Ik schrijf dat ook letterlijk op mijn website: 'Ehh, Paul, mooi verhaal maar het lukte me eerst ook al niet en waarom zou dat nu wel zo zijn?'

Als antwoord geef ik 3 redenen. 2 kort en eentje uitgebreid. In dat uitgebreide antwoord (en al die info weet ik door mijn klantcontacten van de afgelopen jaren,) vertel ik eerst hoe het nu gaat.

Dat is herkenning. En met herkenning, weet je wellicht, heb je de helft al gewonnen.

Dan vertel ik wat het gevolg is van zoals ze het nu doen en direct de oorzaak is. Dit haal ik dan weer aan door het vanuit een review te laten zien. Ja, ja, ik weet het, je moet ook wel een aantal reviews hebben dan.

Kijk en dit is dan ook 1 van de redenen dat het vaak niet gelijk echt geweldig gaat, omdat je aan het zoeken bent naar de juiste formule. En zo weet je dan nu ook dat als iemand je ‘de gouden formule’ aanbiedt, dat die niet echt bestaat. Er zijn wel gouden regels die je kunt volgen, als waar ik over schreef.

Maar ook dit is en blijft een vak, als je copywriting en content marketing niet beheerst kun je het vergeten. Maar goede copywriting kost niet, het levert je winst op.

In het kort dan: conversiegericht schrijven levert je het meest op als je direct bezwaren aanpakt. Veel bezwaren zijn erg algemeen en zeker als je de ‘waarom zou het met jou product of dienst wel werken’ tackelt heb je het ergste gelijk gehad.

Conclusie

Content marketing heeft een doel en dat is niet waardevolle info gewoonweg op het internet knallen. Want daar staat internet ramvol mee. (denk nog even aan die 10 miljoen posts elke dag erbij) . De zogenaamde content shock. (Ook een mooie marketing term.)

Copywriting en/of content marketing is een vak en als je niet onderlegd bent in schrijven heb je 2 mogelijkheden: investeer in tijd en geld en leer het of en dat kost ook, besteed het uit.

Mocht je het zelf willen gaan doen dan is deze pagina een mooie inleiding omdat je hiermee al 10 stappen voor ligt op de gemiddelde website eigenaar of eigenaresse.

Nog 1x heel kort: omschrijf de ideale (doelgroep) persoon, ga een gesprek (denkbeeldig) met hem of haar aan (want schrijven is praten in jezelf) en toets die personage door experimenten. Met bijvoorbeeld Google ads en/of meer social media. En als laatste: haal bezwaren van tafel met de ‘waarom’ insteek.

Wanneer je zelf het product bent

Sollicitatietrainingen zijn er duizenden. Met talloze regels over hoe. Uiteindelijk blijkt: alles wat je weet is verkeerd. (met dank aan mijn favoriete muziek)

Verouderd

‘Verouderd, overklast, binnengevallen en incompetent.’ Aldus Hegseth. Tja, we hebben het hier niet over websites maar over Europa. Wellicht ken je hem niet maar dan weet je nu gelijk hoe…

Twijfelwoorden

Als je gesprekken voert ontdek je dat mensen heel vaak dezelfde dingen heel vaak zeggen Heel vaak dus.Maar dan eigenlijk. Dat is zo’n woord wat je eigenlijk best vaak tegenkomt….