Alles wat je weet is verkeerd….
Een motivatiebrief, voor een dynamische omgeving met een hands on mentaliteit, of was dat nou 9 to 5, nou ja, als schrijver werd er van mij verwacht dat ik voor de hele familie zulke brieven schreef. Nu deed ik dat op mij eigen manier maar dat vond iedereen juist prima. Dat lag natuurlijk aan het resultaat.
Er zijn meer bomen dan bos….
Sollicitatietrainingen en websites zijn er duizenden. De ene zegt: ‘Je moet een tijdlijn c.v. hebben, ook weer ‘in’ de ander zegt dat is waanzinnig onoverzichtelijk.’ Weer een ander roept: ‘Opvallen.’ ‘Eh nee, veel beter,’ zegt de derde nu, ‘Je moet aardig zijn, u marketing bedrijven.’
En ook: geen slap handje oogcontact maken, niet met je bene wriemelen, rechtop zitten , niet met je handen onder tafel. Oh, voor je begint sta je al stijf van de stress als je al die adviezen over je heen hebt laten komen. Je durft amper een beweging te maken want elke kan de verkeerde zijn.
Wat is er dan in hemelsnaam gebeurd in coachland?
Hetzelfde als waarom we nu meer dan 100 soorten tandpasta hebben. Iedereen probeert uniek te zijn met ‘bewezen’ methoden
En als er eentje plan a heeft en ja hoor dat werkt dan komt een ander en denkt: ‘o.k. dat gaat goed als ik er nu eens een A+ van maak?’
En ja hoor, er zijn uit de duizenden kandidaten weer een stel dat een baan vindt met A+
En bovenop al die voorwaarden en regels moet je natuurlijk ook nog, het stokpaardje van de coachwereld: jezelf blijven.
Tja jezelf, maar dan wel volgens voorwaarden en regels.
Waarom dan al die regels en voorwaarden?
In deze tijd stoppen we zoveel mogelijk in regels en voorwaarden in een poging om alle onzekerheid te wissen. Bergen onderzoeken en typen, zoals de Big Five, moeten leiden naar de juiste kandidaten. Het lijkt erop dat aan de regels voldoen meer belangrijk is dan een goede kandidaat te zijn.
En dan uit het niets, komt er opeens een bijzondere sollicitant tevoorschijn. Iemand die zingend een sollicitatie doet, of op het station aandacht voor een baan vraagt. Steeds maar weer afgewezen waren ze en na hun actie: de aanbiedingen vliegen hun om de oren.
Weg procedures, weg voorwaarden, weg eisen. En over profiel hebben we het dan al niet meer.
Hoe schrijf je dan wel een sollicitatiebrief?
Ben je al tig keer afgewezen? Ken je het gevoel van nutteloos, niet begrepen want ja, er is toch werk zat, zeker nu….
Misschien ga je dan de oplossing zoeken in happy klappy verhalen. De krachten uit het universum of zo. Kijk, die hete kolen, dat is al weer achterhaald want ook veel van die happy verhalen zijn allemaal trends. Net als wat je wel en niet hoort te doen als je een sollicitatiebrief schrijft.
Ik ga je iets geks laten zien hieronder: is dit een goede sollicitatiebrief?
Voor mijn oudste, toen 18 jaar, schreef ik bij het c.v. deze email:
Ik houd van lekker doorwerken anders trekt de dag voorbij als een slak in de volle tegen wind.
Dat was het. c.v. erbij en verzenden. En natuurlijk: er volgde een uitnodiging. Waarom? Omdat deze mail zo goed was? Inderdaad, want a) hij springt eruit en b) hij is authentiek, geschreven vanuit zichzelf en c) hij maakt nieuwsgierig. Dat laatste is het doel van een sollicitatiebrief. Dus niet een klakkeloze opsomming van wat je deed.
En hiermee verschuift je aanpak naar jezelf, los van wat hoort, los van wat zou moeten zijn. Daar heb je wel lef voor nodig. Maar je bent toch een doorzetter?
Als afsluiter nog een sollicitatiebrief:
Schoonmaak wordt soms onderschat. Maar in een winkel zijn het wel details die het verschil maken. Presentatie zeker. Maar ook of de winkel er verzorgd, dus schoon, uitziet.
Dat betekent niet dat je alleen oog hebt voor het schoonmaken zelf. Je bent ook een onderdeel van het team, dus mede het visitekaartje voor klanten.
Ik moest bij (ex werkgever) wel eens invallen voor een collega bij een bedrijf. Mijn bazin weet dat zij mij overal kan inzetten omdat ik weet dat hoe jij bent telt bij de anderen van het team en klanten.
Ik maak onder mijn werk ook een praatje met mensen. Zo weet je wat er leeft onder klanten. En dat vinden zij belangrijk. Vaak kwam dan later de vraag: ‘Kan zij niet blijven?’ Voor (ex werkgever) natuurlijk een mooi compliment.
Als je bij Jumbo werkt ben jij op dat moment voor de mensen Jumbo.
Met vriendelijke groeten,
Geen opsomming van wat je al in het c.v. kan vinden, weet je van die zinnen als: zoals u ziet, ik heb al ruime ervaring met, of schrijven over hoe goed je dingen hebt aangepakt. Nee, niks van dat maar een kort verhaaltje over hoe jij het ziet. Of iets wat je echt mee maakte en wat relevant is. Vandaar, alles wat je weet klopt niet. Als het om sollicitatiebrieven schrijven gaat. Vergeet het en schrijf wat in je opkomt. Dat is het meest echt.
Wil je een aanvulling op dit artikel en meer?
Dat lees je gratis in ‘Blauwboek.’
Waaronder bijvoorbeeld de 3 stappen die ik altijd doe voor ik ga schrijven. Veel van mijn artikelen stonden/staan in de Snippets. Dat is onder andere wat het boek je laat zien
Zonder gedoe, zonder emailadres
Wat is contentmarketing
Je verpakt met content marketing waardevolle inhoud, tekst, video of graphics, voor jouw doelgroep zodanig dat het jou uiteindelijk conversie oplevert.
Verouderd
‘Verouderd, overklast, binnengevallen en incompetent.’ Aldus Hegseth. Tja, we hebben het hier niet over websites maar over Europa. Wellicht ken je hem niet maar dan weet je nu gelijk hoe…
Twijfelwoorden
Als je gesprekken voert ontdek je dat mensen heel vaak dezelfde dingen heel vaak zeggen Heel vaak dus.Maar dan eigenlijk. Dat is zo’n woord wat je eigenlijk best vaak tegenkomt….