Hoe schrijf je een geweldig marketingplan zonder hulp van Google
In een geweldig marketing plan, gemaakt met gezond verstand, neem je bestaande elementen, mixt deze samen met een flinke scheut vernieuwende ideeën, net genoeg zodat je nog iets van het oude herkent en dan geef je er een aparte naam aan. Wat dacht je van de Senseo? Koffie uit een zacht matje.
Stel je gooit Google in de strijd met: ‘Hoe schrijf ik een marketingplan?’ Ja, een lawine aan antwoorden is dan je deel: swot analyse, draagvlakken confrontatie matrix, DESTEP-analyse (macro omgeving) ABCD-analyse (meso omgeving) Vijfkrachten model van Porter (meso omgeving) en uiteraard nog een hele bak vol methoden en formules.
Ach en een opvallende quote ook nog maar even: ‘Voor een juiste afstemming met de markt is een specifiek pallet aan vaardigheden nodig.’ Van George Day van het Marketing Science Institute, University of Pennsylvania. Kijk, zou je zelf niet bedenken… Maar als iemand wie verbonden is aan en universiteit dit zegt, tja, dan klinkt het heel belangrijk.
Vandaar stap 1 voorlopig geen Google. Maar win + win.
Wat is win + win?
Ken jij Rabbi Daniel Lapin? Nee, ik ken hem niet persoonlijk maar hij schreef een goed boek waarin hij marketing is 1 zin stopt. Natuurlijk, hij is spiritueel, wat mag je anders verwachten van een Rabbi, maar dit is wel marketing op z´n best:
God wants each of us to be obsessivly preoccupied with the needs and desires of his other children
Hoe schrijf je een marketingplan waarmee je obsessief de wensen van anderen vervult? Nou, een beter uitgangspunt kun je niet bedenken.
Hoe dan?
Je begint met het concept, dan de verpakking afgestemd op jouw doelgroep waarbij je nadacht over innovatie, wat je gaat uitbesteden, de reality check doorstaat en dan alles samenvat in de pitch waarin je ook je uitzonderlijke service laat zien.
Concept, wie wint er naast jou met jouw idee:
- Welke invalshoek neem je = verpakking
- De USP hangt samen met jouw doelgroep
- Reality check zelf doen/uitbesteden kosten/omzet
- Kun je innoveren en hoe snel met jouw product(en)
- kun je jouw pitch in 1-2 zinnen verwoorden?
- Hoe geef je uitzonderlijke service, geef je nog wat extra’s aan het eind
De start van het marketingplan – wie wint er naast jou met jouw idee
Aan de hand van dit voorbeeld zie je alle stappen van een marketing plan.
Stel je denkt aan huizen schilderen in opdracht. Tja, even aanbellen met: “Mag ik uw huis schilderen? Op doek dan.“
Deur aan deur is in deze tijd geen optie meer. Trouwens, mensen hebben liever niet dat ze iets ‘verkocht’ wordt. En marketing zorgt er voor dat de indruk van ik kies zelf blijft bestaan.
Het uithangbord: Hoe laat je weten dat je er bent
In deze tijd is gebruikelijk social media en/of een website. En dan knallen we gelijk bovenop punt 1. Een port folio. Want zonder nog maar 1 enkele opdracht, juist, is er niet. Hoe los je dat dan op?
Huizen schilderen is dan niet een goed begin. Beter is de aanleiding geven tot de gedachte ‘Ik wil mijn huis wel op doek’
Dan begin je met het schilderen van bekende plekken in jouw omgeving. Iets wat mensen makkelijk herkennen maar dan, bijvoorbeeld door belichting, zo gebracht dat het er anders dan gewoon uitziet.
Neem in gedachten ook de regels die gelden om een landschap aantrekkelijk te maken: als figuren toevoegen, de belichting aanpassen, dat weglaten wat niks toevoegt
Overzicht fase 1
Fase 1 is een portfolio waarbij je de verpakking laat zien. Op die manier krijg je vraag naar jouw schilderijen als het goed gaat en je promoot jouw werk. Onder een mooie titel. Laten we zeggen: het mooie van Brabant?? Nou, dat is net zo waardeloos als het lekkere van AH.
Deze benadering is vast geen hoge snelheidstrein naar een wel gevulde portefeuille met opdrachten. Maar je bouwt zo wel mooi kennis uit, je kunt je verdiepen in marketing en je gaat wel op je doel af, de verkoop van een schilderij. Bovendien laat je de mogelijkheid open om te zien wat er gebeurd en kom je onderweg zeker nog allerlei ( wellicht ook betere) ideeën.
De USP
Nou, het zwakke punt: waarom zouden mensen een schilderij bij jou kopen buiten dat het hun de herkenning van de omgeving geeft?
Je usp kan een mix van realisme naar abstract zijn, meer grafisch, werken met bijzonder kleuren, of het toevoegen van bijzondere materialen. Wie zegt bijvoorbeeld dat je geen echte steentjes kunt gebruiken op jouw schilderijen?
Overigens de beste Usp bedenk je niet als met veel ideeën, die komt voorbij, in de loop van het proces.
Hoe gaan mensen er om geven?
Je kunt ze via social media vragen hun foto’s te sturen waarvan jij dan een schilderij maakt als voorbeeld.
Alles heeft uiteindelijk met je uitstraling te maken, kies je voor een persoonlijke benadering? Hoe krijgen mensen dan een goed gevoel bij jouw schilderijen? Daar speel je op in met die zelf een foto insturen actie.
Doelgroep
Hoe meer niche hoe beter. Ik schreef al mooi Brabant maar het kan nog specifieker: mooie gebouwen in Brabant, mooie huizen of beter jouw plek in Brabant. Je kunt variaties maken als je het per stad gaat doen. Jouw plek in Helmond, jouw plek in Mierlo. Maar dat maakt het totaal dan wel weer minder krachtig. Mierlo kent niet zoveel inwoners…..
Nu kijk je alleen per stad maar ook het type mensen speelt een rol, leeftijd, het is waard om even na te denken over welke groepen mensen meer en welke minder aan kunst besteden, zonder de gebruikelijke vooroordelen dan.
Innoveren
Kun je dit concept nog innoveren? Schreef al over steentjes, of wellicht andere materialen toevoegen, maak het speciaal, bijvoorbeeld een bijzondere steen die je vond op de plek waar je het schilderij naar maakte. Maar er een vlog over.
Dat doe je door als ik al schreef dingen toe te voegen die wellicht niet zo gebruikelijk zijn. Als materialen, schreef al steentjes maar je zou ook met licht kunnen werken, leds bijvoorbeeld.
Innovatie kan ook zijn dat je een bepaalde serie maakt van een onderwerp. Misschien iets om de verzamelaars geest te stimuleren.
Innoveren kan ook het meest logische vervolg zijn namelijk dat je ook workshops gaat geven. Of je schrijft een boek over kunst waar ej dan ook weer eindeloos
Hoe schrijf je de pitch
Hoe ga je vertellen wat je doet in 1 a 2 zinnen. Zodat je altijd een antwoord heb op de vraag: ’Wat doe jij?’
Dat antwoord zorgt er dan voor dat je gelijk een goede zin hebt op de meest gestelde vraag bij kennismaking:’Wat doe jij?’
In die pitch zit, het meest ideaal dan,
- wat jouw product opbrengt, de usp
- waarom je het maakt
- en voor wie
Hé, maar 3 dingetjes in 1 a 2 zinnen. Dat moet lukken.
De reality check sla ik over hier, is geen marketing maar gewoon boekhouden, hoort wel bij het totaal plaatje maar niet op dit blog.
Hoe geef je uitzonderlijke service
Een echt uitzonderlijk iets kan zijn dat je een besteld doek persoonlijk aflevert, nou ja, dat mag dan toch wel het minste zijn denk ik dan. Maar het heeft een bak voordelen daar zeg je u tegen. Wat dacht je hoe mensen tegenover jou zijn als je zelf de moeite neemt om te komen.
Dat levert je een hoop krediet op en wellicht later nog een order voor een schilderij. Denk nog even aan het maken van specifieke series over een bepaald onderwerp. Met jouw benadering maak je dan iets van de verzameldrift los in mensen.
In BlauwBoek lees je de drie stappen die ik altijd doe voor ik een artikel schrijf.
In het kort is het dit: als je niet schrijft waar mensen naar zoeken dan kun je het wel vergeten en daar bovenop moet je ook nog die sites verslaan die soms al jaren over dat onderwerp schrijven, dus honderden pagina’s hebben en meer backlinks dan jij in het begin aan tekst
Wat is contentmarketing
Je verpakt met content marketing waardevolle inhoud, tekst, video of graphics, voor jouw doelgroep zodanig dat het jou uiteindelijk conversie oplevert.
Wanneer je zelf het product bent
Sollicitatietrainingen zijn er duizenden. Met talloze regels over hoe. Uiteindelijk blijkt: alles wat je weet is verkeerd. (met dank aan mijn favoriete muziek)
Verouderd
‘Verouderd, overklast, binnengevallen en incompetent.’ Aldus Hegseth. Tja, we hebben het hier niet over websites maar over Europa. Wellicht ken je hem niet maar dan weet je nu gelijk hoe…
Twijfelwoorden
Als je gesprekken voert ontdek je dat mensen heel vaak dezelfde dingen heel vaak zeggen Heel vaak dus.Maar dan eigenlijk. Dat is zo’n woord wat je eigenlijk best vaak tegenkomt….