Twijfelwoorden

Als je gesprekken voert ontdek je dat mensen heel vaak dezelfde dingen heel vaak zeggen

Heel vaak dus.
Maar dan eigenlijk. Dat is zo’n woord wat je eigenlijk best vaak tegenkomt. En eigenlijk is dat ook niet vreemd. Omdat je het eigenlijk overal wel voor kan plakken. Eigenlijk best wel handig, toch? Of vind je dat eigenlijk niet?

Wat is het punt dan

Als je wellicht al eens hebt gehoord telt hoe je iets zegt vaak, oh ja, alweer vaak, maar toch vaak, net zo zwaar als wat. En dat ´hoe´ zit hem niet alleen in gebaren maar ook welke woorden je kiest om jouw boodschap te vertellen. Of in het geval van eigenlijk, te verzwakken. Zo zijn er meer woorden die alles wat je na deze woorden zegt het minder overtuigend en minder betrouwbaar maken.
En dat is eigenlijk het punt.

Waarom dan eigenlijk?

Nou uit Google komt dit: uit het Talige brein

Deze kom je dan ook heel erg vaak tegen. Let maar eens op in gesprekken hoe vaak mensen dit gebruiken. Je wilt hiermee zeggen dat je iets gaat beweren maar ergens is er nog twijfel. Het ondermijnt heel subtiel jouw geloofwaardigheid. Je komt het vaak tegen als iemand het ergens niet mee eens is. ‘Eigenlijk ben ik het er niet mee eens.’ Dat ligt een beetje in de richting van ik doe het wel maar toch liever niet. Als je zegt: ‘Ik ben het er niet mee eens.’ dan lig je op ramkoers met de ander. Is dus veel directer.

Nog een paar voorbeelden dan:

Als het aan mij lag dan…….

Je zegt hier dat iets niet helemaal aan jou ligt, dat je niet in controle bent over de uitkomst en iets niet gebeurd zoals jij het zou willen. Je kunt dan de vraag krijgen als je een scherpe gesprekspartner hebt: ‘Waarom lag het niet aan jou?’

Misschien

Spreekt voor zich. Misschien houdt meer een vraag in. Het is niet echt een verzwakking maar wordt ook vaak gebruikt als beleefdheid. ‘Kun jij volgende week om 11.00u? Of kun je misschien volgende week?’ De eerste is weer directer en laat minder ruimte voor twijfel. Of in dit geval het verzetten van de afspraak.

Ik denk, of ik vind,

Ik vind, ik ben van mening het meest gebruikt maar wat heeft een ander aan dat wat jij vindt? Werkelijk? Een mening is geen manier om een ander iets te laten inzien. Het is een standpunt wat je gaat verdedigen. Je krijgt argument tegenover argument en je eindigt met een discussie. En discussies kennen enkel verliezers. De manier om een ander iets te laten inzien is ze zichtzelf te laten overtuigen. En dat lukt alleen door vragen waarbij je de persoon waarmee je praat aan de hand neemt, stap voor stap en bij iedere stap raakt die persoon iets meer overtuigd.

Ik denk is een mildere vorm van ik vind. Met ik denk laat je ruimte open voor de ander. Dan kan de ander nog iets mee. Ik vind duidt op een overtuiging. En zoals je al eerder las, overtuigingen zijn niet zomaar te veranderen.
Aan de andere kant kan ik denk ook aangeven dat je ergens niet helemaal zeker van bent.

Als ik het in een voorbeeld zet als antwoord op de volgende vraag: ‘Wat is de belangrijkste eigenschap van iemand die leidinggeeft?’
‘Oprechte aandacht voor de mensen.’
‘Ik denk oprechte aandacht?’
‘Ik vind oprechte aandacht.’
Wanneer je ik vind gebruikt ben je haast als vanzelfsprekend gedwongen om ook te zeggen waarom. Bij de eerste 2 hangt het meer af van de ander of hij of zij er nog een waarom vraag achteraan doet.

Wil je een aanvulling op dit artikel en meer?

Dat lees je gratis in ‘Blauwboek.’

Waaronder bijvoorbeeld de 3 stappen die ik altijd doe voor ik ga schrijven. Veel van mijn artikelen stonden/staan in de Snippets. Dat is onder andere wat het boek je laat zien

Zonder gedoe, zonder emailadres

Wat is contentmarketing

Je verpakt met content marketing waardevolle inhoud, tekst, video of graphics, voor jouw doelgroep zodanig dat het jou uiteindelijk conversie oplevert.

Wanneer je zelf het product bent

Sollicitatietrainingen zijn er duizenden. Met talloze regels over hoe. Uiteindelijk blijkt: alles wat je weet is verkeerd. (met dank aan mijn favoriete muziek)

Verouderd

‘Verouderd, overklast, binnengevallen en incompetent.’ Aldus Hegseth. Tja, we hebben het hier niet over websites maar over Europa. Wellicht ken je hem niet maar dan weet je nu gelijk hoe…