Hoe gaat jouw verhaal?

Na alles over authentiek zijn en jezelf worden, zijn of blijven, komt onvermijdelijk de vraag: ‘En wat is jouw verhaal?’

Als je kijkt naar marketing dan is het wel duidelijk, koppel ergens een verhaal aan, aan wat voor product dan ook en de impact zal zeker verdubbelen. Mensen hebben iets met verhalen, verhalen blijven hangen. Een opsomming van feiten niet. Vandaar in 2 stukken

Hoe schrijf je een verhaal zodat je beter jouw verhaal kunt gebruiken dat past bij wat je doet, het is eigenlijk, ja, daar is dat woord weer, de theorie en deel 2: hoe kom je achter jouw verhaal en zet je dat in. En dat is dan de praktijk.

Verhalen bedenken en schrijven

Een verhaal is geen artikel. Verhalen gaan dieper, leggen meer de nadruk op gevoel plus emotie en hebben minder met feitelijke verklaringen. En, een verhaal heeft vaak een plot of een twist.
En, ja, dan kijk maar even naar films, een verhaal begint vaak met actie, liefst ergens middenin een scene.

Definitie van een plotlijn

‘The king died, and then the queen died,’ is a story. ‘The king died, and then the queen died of grief,’ is a plot. “Het verschil zit hem hierin, dat de eerste figuur slechts een rangschikking in de tijd biedt, terwijl er in de tweede figuur sprake is van een zinvol, in dit geval causaal verband.”

Maar eerst het fundament, hoe schrijf je een verhaal, een persoonlijk verhaal, dat mensen waarderen?

In 5 vragen de antwoorden: Nummer 1: is het jouw eigen verhaal?

  • Waar geef jij echt om?
  • Wat raakt jouw? Ben je er emotioneel mee verbonden?
  • Is het onderwerp zo belangrijk voor jouw dat je de lezer ervan kunt overtuigen?

Is het te persoonlijk voor de lezer?

Schrijven is zelfexpressie maar ook, en misschien nog wel meer: Communicatie. Dus de vraag is het onderwerp raakt jouw maar wat doet het met de lezer. Ik bedoel als je vader of moeder sterft ben je daar emotioneel onder, maar wat boeit een willekeurige lezer dat? Tenzij jouw vader de president van Amerika is.

Gaat het verhaal ergens naar toe?

  • Kun je jouw idee al vertalen in een opening-midden-einde?
  • Dan komen we bij plot. Plot is een werkwoord. Dus plot is geen statisch geraamte waar een verhaal omgebouwd is. Nee!!! Plot is een dynamisch stelsel dat zich aanpast aan de wensen van het verhaal, maar de onderliggende structuur garandeert.
  • Kan ik het verhaal onderverdelen in een serie scenes met een minimale uitleg (een outline)

Wat staat er op het spel?

Wat is het dilemma, het centrale conflict?
Wat is het doel van de hoofdpersoon, wat houdt hem tegen, welk conflict ontstaat

Wat is je visie

Elk verhaal heeft een bepaalde visie. Een thema dat de onderliggende gedachte achter het verhaal steunt. Of je nu morele waarden of een godsdienst naar voren wil laten komen, maakt niet uit, visie steunt altijd jouw verhaal.

Een visie is vaak een vraag waarop jij antwoord geeft. Bijvoorbeeld:
Bijvoorbeeld je mag je vader vermoorden om je kind te redden tegen je mag geen eigen rechter spelen

· Je standpunt is: het zit zo
· Het thema is: zit het zo?

Als je dat allemaal kunt beantwoorden kom je bij de eerste uitwerking van het verhaal. Maar ook dat kan niet zonder eerst nog een stukje theorie

De opening van jouw verhaal

Waar je mee begint is iets wat de lezers of luisteraars pakt. Waaruit blijkt wat voor soort verhaal het is
Jouw als hoofdpersoon, karakter en zo. Plus de hook, een gebeurtenis die mensen gelijk mee trekt, uit nieuwsgierigheid of emotie, in jouw verhaal.

Props

Daarbij, net als in een echte film kun je ook props gebruiken. Props zijn dingen die iets over jouw vertellen. Het is nogal een verschil of je gewoon Douwe Egberts koffie drinkt s´morgens of alleen een bak kiest wat gerijpt is door een portie olifanten stront. En nee, dat bestaat echt.

Uit het AD en die hebben het weer van ABC news, over content shock gesproken

Dan hoe breng je jouw verhaal

Elk verhaal blijft beter hangen als je het brengt met emotie, had je vast al gedacht. Maar hoe?

Wat is emotie dan?

Nou niet weer eigenlijk, nee het is precies dit: emotie is de lijm waarmee verstand zit vastgekleefd aan overtuigingen. Emotie ontstaat als iets waar jij een oordeel over hebt of zo blijkt te zijn of totaal niet zo is. Waarbij de gradatie van wat blijkt afhangt van hoeveel iets dan wel of niet zo is.

Vaak denken we dan aan dingen als blij, boos en verdrietig maar ook nieuwsgierigheid kan een emotie zijn. Wat je zeker in een verhaal kan gebruiken. Een klein stukje hieronder, eerst zonder en dan met emotie.

Voorbeeld:

Maria keek even rond in het restaurant. Ze zag niks ongewoons. Ze voelde in haar zak. ‘Ik heb wat voor je.’ En legde de envelop op tafel. ‘Dit verklaart alles.’

En dan met:

Maria keek even rond in het restaurant. Ze zag niks ongewoons. Ze voelde in haar zak. ‘Ik heb wat voor je.’ Ze legde een envelop op tafel. Ze leunde wat voor over en zei zachtjes: ‘Dit is wat je zocht. Deze brief verklaart alles. Echt alles.’ Ze legde de nadruk op alles om er zeker van te zijn dat hij het begreep.

Tot zover lijkt dit allemaal heel veel op je hoe je begint aan een verhaal waarvan je een boek wilt schrijven. Maar dat is niet de bedoeling. Dit is jouw verhaal met als doel: marketing. Waarin jij het product bent.

En nee, dat betekent helemaal niet dat je van alles moet aandikken. Of verzinnen. Als laatste, nog een kleine aanvulling en dan einde theorie, hoe je een verhaal vertelt. En daarbij maak je vooral gebruik van patronen

Wil je een aanvulling op dit artikel en meer?

Dat lees je gratis in ‘Blauwboek.’

Waaronder bijvoorbeeld de 3 stappen die ik altijd doe voor ik ga schrijven. Veel van mijn artikelen stonden/staan in de Snippets. Dat is onder andere wat het boek je laat zien

Zonder gedoe, zonder emailadres

Patronen

Patronen zijn voor ons brein onweerstaanbaar. Het is een beetje als kijken naar de wolken en zoeken naar figuren. Of meer down to earth, wellicht ken je de avondshow van Lubach. Als je die vaker ziet dan herken je vast de patronen die hij volgt. Elke uitzending weer. Dat is wat ervoor zorgt dat het programma beter blijft hangen.

Patronen maken een lezer vertrouwt met de manier van denken. Het experiment: de variabele en de regel van drie. Als iemand twee keer faalt dan weten we het de derde keer weer kan gebeuren. Het geeft een grotere spanning.

Voorbeeld in een verhaal

Als je iemand mee wilt sleuren in een drama:
niets werk zo goed als een driedelige set-up

  • één is een incident
  • twee is een patroon
  • drie breekt het

Het is als met veel sprookjes:

  • de eerste vertrekt van huis en is asociaal tegen de oude heks: wordt betoverd
  • de tweede vertrekt en is onbeleefd tegen de oude heks: wordt betoverd
  • de derde vertrekt van huis en deelt zijn brood met de oude heks: hij of zij wordt beloond

Nou, na deze inleiding is het nu tijd voor deel 2: hoe kom je achter jouw verhaal en zet je dat in. En dat is dan de praktijk

Wat is contentmarketing

Je verpakt met content marketing waardevolle inhoud, tekst, video of graphics, voor jouw doelgroep zodanig dat het jou uiteindelijk conversie oplevert.

Wanneer je zelf het product bent

Sollicitatietrainingen zijn er duizenden. Met talloze regels over hoe. Uiteindelijk blijkt: alles wat je weet is verkeerd. (met dank aan mijn favoriete muziek)

Verouderd

‘Verouderd, overklast, binnengevallen en incompetent.’ Aldus Hegseth. Tja, we hebben het hier niet over websites maar over Europa. Wellicht ken je hem niet maar dan weet je nu gelijk hoe…

Twijfelwoorden

Als je gesprekken voert ontdek je dat mensen heel vaak dezelfde dingen heel vaak zeggen Heel vaak dus.Maar dan eigenlijk. Dat is zo’n woord wat je eigenlijk best vaak tegenkomt….